KHALIFAH YANG MISTERIPada suatu malam hartawan Abdurrahman bin Auf dipanggil oleh Khalifah Umar bin Khattab untuk diajak pergi ke pinggir kota Madinah.

‘’ Malam ini akan ada serombongan kafilah yang hendak bemalam di pinggir kota, dalam perjalanan pulang,’’ kata Khalifah Umar kepada Abdurrahman bin Auf.

‘’ Lalu maksud anda bagaimana?’’ Tanya Abdurrahman.

‘’ Oleh kerana kafilah itu membawa barang dagangan yang banyak, maka kita ikut bertanggungjawab atas keselamatan barang dari gangguan tangan-tangan tidak bertanggungjawab. Jadi nanti malam kita bersama-sama harus mengawal mereka,’’ sahut Khalifah.

Ajakan itu disambut gembira Abdurrahman. Bahkan dia sudah mempersiapkan jiwa-raganya untuk berjaga semalam suntuk ! Tetapi apa yang terjadi di sana? Ternyata lain dengan yang diduganya semula.

Ketika malam telah mulai sepi, Khalifah Umar bin Khattab berkata padanya. ‘’ Abdurrahman… kau boleh tidur ! Biarlah saya saja yang berjaga-jaga. Nanti kalau ada apa-apa kau saya bangunkan? ‘’

Apakah Abdurrahman lantas berangkat tidur, tidak diceritakan. Tetapi yang terang, Khalifah Umar bin Khattab betul betul menjadi ‘ penjaga malam ‘.
Khalifah Umar bin Khattab memang seorang pemimpin yang suka melakukan perbuatan-perbuatan yang aneh. Bahkan sering mengerjakan perbuatan yang baik secara diam-diam. Akibatnya, orang yang ditolongnya tidak tahu, bahawa penolongnya adakah khalifah yang mereka cintai.

Suatu malam Auza’iy pernah ‘memergoki’ Khalifah Umar masuk rumah seseorang. Ketika keesokan harinya dia datang ke rumah itu, ternyata penghuninya seorang janda tua yang buta dan sedang menderita sakit. Janda itu mengatakan, bahawa tiap malam ada orang yang datang ke rumahnya untuk mengirim makanan dan ubat-ubatan. Tetapi siapakah nama orang itu, janda tua itu tidak tahu ! Padahal orang yang tiap malam datang ke rumahnya, adalah khalifah yang mereka kagumi.

Suatu malam Khalifah Umar berjalan-jalan di pinggir kota. Tiba-tiba didengarnya rintihan seorang wanita dari dalam sebuah khemah yang kumal. Ternyata yang merintih itu seorang wanita yang mahu melahirkan anak. Di sampingnya, duduk suaminya yang kebingungan. Maka pulanglah Khalifah ke rumahnya untuk membawa isterinya, Ummu Kalsum untuk menolong wanita yang akan melahirkan anak itu.

Tetapi wanita yang ditolongnya itu pun tidak tahu … bahawa orang yang menolongnya dirinya adalah Khalifah Umar, Amirul Mukminin yang mereka cintai.


Tiada alasan untuk solat


Man in Gaza
Warga Palestin solat di Gaza.
Died while making Sajda in Medina
Seseorang meninggal dunia semasa sujud solat… Alangkah indah
Prayer, Salah in midst of destruction
Prayer, Salah in desert
Makkah
Prayer, Salah, Salat
Malcolm X in prayer, Salah
Praying on Sidewalk
Praying on Sidewalk
Muslim Prayer
Praying on Bolder
Praying on Wall
Praying at Beach
Praying at Sundown
Islamic Prayer
Soccer Team Muslim Prayer
Muslim Prayer on Ship
Muslim Prayer on Street
Muslim Prayer in Snow
Muslim Prayer in Snow Storm
-->
Praying in Airplane
Dignified through prayer
Muslim Prayer
Muslim Prayer
Muslim Prayer Salah
Muslim children
Pray on streets of England
Salah at train station
Salah prayer under waterSalah prayer under waterSalah prayer under water
Salah in desert
prayer salah in afghanistan
prayer salah on top of trains
prayer salah in iraq
muslim prayer salah salat
muslim prayer salah salat
muslim prayer salah salat
prayer in nature
prayer salah on streets
prayer salah on sand
prayer salah on streets
muslim children pray
pray in rain
taxi, cab driver in prayer salah
prayer outside salah
muslim prayer salah
muslim prayer salaah
Fisherman Praying above Water
muslim prayer in aftica
muslim prayer
muslim prayer
Praying in snow

Gambar  menunjukkan pekerja di sebuah syarikat minyak di Arab Saudi. Setiap hari, mereka perlu bekerja di dalam air di tengah laut selama 4-5 jam sehari. Sekiranya pada waktu tersebut masuknya waktu solat, maka mereka akan terus menunaikan solat di dalam air dengan berpakaian selam. Kalau nak keluar ke permukaan dulu, tukar2 baju apa semua mungkin tak sempat, jadi diteruskan sahaja solat di dalam air.

Sebesar2 pencuri adalah orang yang mencuri waktu solatnya...


Related Posts with Thumbnails

VIDEO

RECENT POSTS

-------

POPULAR POSTS

-------
 

Alam Dunia 066 Copyright © 2010 Nightmare-066kgi is Designed by Lasantha